Treceți la conținutul principal

Crâmpoșia e armonie

Joi, 21 Iunie

A doua degustare la care particip cu Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DicţionarClinar.ro.

Are loc într-o încăpere de la subsolul Hotelului Butique 5 Continents din Craiova.

Odată casă boierească, făcută cu bun gust, acum a fost recondiţionată şi transformată într-un hotel care arată mai degrabă ca un muzeu bine îngrijit. Gusturile mele sunt foarte spartane (nu şi utilitare, doar spartane) în materie de artă, arhitectură şi modă, însă luxul acestei clădiri e de o complexitate care atraage aprecierea și acelora care preferă curente diferite.

Vitraliile, muralele şi pereţii sculptaţi pe lângă lemnul sculptat în relief de asupra uşilor, culorile folosite şi modul în care se joacă lumina cu toate acestea îmi amintesc despre cum arată arta, în contrast cu desenele de pe blocuri care ar fi trebuit să ducă Pelendava în rândul oraşelor care să candideze la titlul de capitală culturală europeană.

Crama Avincis este situată într-un cadru pitoresc din zona Drăgăşani, în partea de Nord a Olteniei.

Este una dintre cramele româneşti care fac un vin tradiţional despre care nu am aflat înainte să-l beau, şi care pentru mine a fost steaua degustării: Crâmpoşia.

Crâmpoşia este un strugure tradiţional românesc şi a beneficiat de o atenţie specială din partea viticultorilor şi oamenilor de ştiinţă. Astfel s-a ajuns la Crâmpoşia selecţionată.

Aceasta ajunge în paharele noastre prin altoirea cu Iordanul. Primul soi produce o viţă de vie cu caracteristici feminine, deci polenizarea trebuie să se facă cu un strugure care are şi polen masculin. Iar aici intră Iordanul.

Gustul este ceva aparte. E diferit de majoritatea vinurilor seci şi albe datorită unui gust corpolent şi aromat imediat ce este înghiţit.

Vinul este pafumat dar subtil, și cele 13 grade de alcool imbină aciditatea care se pretează mai mult la spumante cu notele florale, de mere verzi și pere.

Apoi, caracterul sec al vinului intervine şi dispare aroma cu care te-ai familiarizat pentru atât de scurt timp, dar nu cu totul. Este sec, are un post gust mediu, dar nu aspru.

Pentru mulți dintre noi, e ca o șampanie fără bule.

Se pretează ca acest vin să fie băut tânăr din motive tehnice, iar strugurele este cules încă de verde.

E un fel de vin alb cu caracterul unui vin roşu sec dar bogat, cu un temperament propriu.

De asemenea, Carâmpoşia este aromată şi are un gust oarecum oriental condimentat, pe care aparent sunt singurul care l-a găsit. Nu înţeleg de ce, dar este o latură de care mă bucur. Atunci când ai a face cu vinuri, ai face bine să-ţi deschizi orizonturile şi să accepţi dimensiuni pe care nu le-ai mai întâmpinat, machia... dimensiuni olteneşti tradiţionale dinainte de Merlot, Cabernet, Chardonnay, Fetească Neagră sau Riesling.

Asta este o dovadă convingătoare că înainte să mergi spre viitor, trebuie să-ţi cunoşti trecutul, iar trecutul este o sursă de viitor mai convingătoare decât orice entuzasim arzător sau răcoritor legat de noi descoperiri care să-ţi împrospăteze orizonturile.

Crâmpoşia rimează cu bogăţia folclorică și înțelepciunea străbună, din păcate ignorată în favoarea căutării unor răspunsuri din exterior, şi un strugure cu un caracter impunător la care trebuie să ajungi cu ceva muncă, după cum este scris mai devreme.

Brie Ile de France, contrastează prin grăsimea ei, ascunsă sub un strat ușor de mucegai, cu aciditatea vinului.

Dacă grăsimea brânzei se răspândește pe papilele gustative, cu o textură moale, aproape topită, acidul vinului îi dă un nou suflu și îi răspândește aroma în toată cavitatea bucală.

Contrastul este în sensul bun al cuvântului.

Moliciunea care se răspândeşte în toată cavitatea bucală a brânzei este "atacată" de aciditatea crescută a vinului alb care în loc să o contracareze, o deslipeşte de pe papilele gustative şi o răspândeşte peste tot.

E o realizare pe care nu o atingea nici brânza de la sine însăşi, dar nici vinul sec care îţi ocupă mijlocul limbii, îţi arată arome, condimente şi o temperatură care depinde de tine. Simbioza între două specii diferite duce la o relaţie trainică iar beneficiarul este consumatorul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

The Dude's Daily Blog Has Been Created!

Great! Am creat primul meu blog, iar sincronizarea nu putea fi mai buna: criza financiara internationala, revolte in Grecia, tot felul de probleme si probleme de tot felul. Pe scurt: o multitudine de teme de discutie. Au existat dubii, privind tipul de blog, am oscilat intre blogspot si wordpress, si mai ales cand am ajuns la conditiile de utilizare si nu am putut omite paragraful in care se interzice continutul care incita la ura, ceea ce... va fi o oarecare problema in cazul meu! Eu sunt genul de tip care-si spune opiniile, insa avand in vedere ca in cazul unora, o opinie( mai ales daca vine sub forma unui sfat cu caracter benevolent) este perceputa ca un injuriu, existenta unui astfel de paragraf, si mai ales, a conditiilor sale ambigue, nu e de mirare. Uneori, mai trec limita bunului simt, spunand lucruri nepotrivite persoanelor nepotrivite, si apoi am mustrari de constiinta, dar de obicei am grija ce spun. Acest blog a fost creat pentru discutii libere pe diverse teme, pentru

Long time, no post.

There was little or no time for blogging since the previous post, so no article was written. I did a lot. I finished college, and I got my Bachelor's degree. I learned how important it is to do things at the right time and not stall them. I just didn't feel like working on my Batchelor work, so I had to finalise it in the last three weeks before I checked it in. I wrongly estimated the quantity and quality of information that I had to obtain in order to write about Kosovo's Independence, and the conflicts between Serbs and Albanians, as it being too small. When I effectively started writing on the work, I found out just how much information I had, and that there was no way I'd fit all of that in about 100 pages and in such a short time. In the few days before I finished it, I actually deleted some stuff, because it would have been too big. I had to work on it the very day before I checked it in, then through the night and into the morning, when I felt half asleep and ha

Referendumul de la început de Octombrie... sau cum Dragnea e mai deştept decât noi

La începutul lui Octombrie, avem un referendum pentru a redefini căsătoria. În constituţie scrie că se realizează între soţi, iar Dragnea cică vrea să păstreze Familia Tradiţională şi să se modifice legea astfel încât să se definească între bărbat şi femeie. Mă deranjează faptul că acest referendum este o grămadă de bani daţi pentru a îndrepta atenţia oamenilor de la o guvernare ineficientă, şi că funcţionează pentru oamenii care consideră adevărat tot ce spune Dragnea. Ceea ce mă deranjează cel mai mult este faptul că oamenii care se opun lui Dragnea s-au lăsat ademeniţi într-o discuţie care dincoace şi dincolo de referendum se desfăşoară de dragul de a se desfăşura şi rezultatele practice sunt aceleaşi.  Adică, comunitatea LGBT din România va trăi şi cu şi fără referendum la fel, adică în relaţii, dacă vrea, dar fără căstătorie. Deci, dacă referendum-ul trece, viaţa merge la fel ca acum, iar dacă referendum-ul nu trece, viaţa merge la fel. Care este efectul dis