Treceți la conținutul principal

Crâmpoșia e armonie

Joi, 21 Iunie

A doua degustare la care particip cu Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DicţionarClinar.ro.

Are loc într-o încăpere de la subsolul Hotelului Butique 5 Continents din Craiova.

Odată casă boierească, făcută cu bun gust, acum a fost recondiţionată şi transformată într-un hotel care arată mai degrabă ca un muzeu bine îngrijit. Gusturile mele sunt foarte spartane (nu şi utilitare, doar spartane) în materie de artă, arhitectură şi modă, însă luxul acestei clădiri e de o complexitate care atraage aprecierea și acelora care preferă curente diferite.

Vitraliile, muralele şi pereţii sculptaţi pe lângă lemnul sculptat în relief de asupra uşilor, culorile folosite şi modul în care se joacă lumina cu toate acestea îmi amintesc despre cum arată arta, în contrast cu desenele de pe blocuri care ar fi trebuit să ducă Pelendava în rândul oraşelor care să candideze la titlul de capitală culturală europeană.

Crama Avincis este situată într-un cadru pitoresc din zona Drăgăşani, în partea de Nord a Olteniei.

Este una dintre cramele româneşti care fac un vin tradiţional despre care nu am aflat înainte să-l beau, şi care pentru mine a fost steaua degustării: Crâmpoşia.

Crâmpoşia este un strugure tradiţional românesc şi a beneficiat de o atenţie specială din partea viticultorilor şi oamenilor de ştiinţă. Astfel s-a ajuns la Crâmpoşia selecţionată.

Aceasta ajunge în paharele noastre prin altoirea cu Iordanul. Primul soi produce o viţă de vie cu caracteristici feminine, deci polenizarea trebuie să se facă cu un strugure care are şi polen masculin. Iar aici intră Iordanul.

Gustul este ceva aparte. E diferit de majoritatea vinurilor seci şi albe datorită unui gust corpolent şi aromat imediat ce este înghiţit.

Vinul este pafumat dar subtil, și cele 13 grade de alcool imbină aciditatea care se pretează mai mult la spumante cu notele florale, de mere verzi și pere.

Apoi, caracterul sec al vinului intervine şi dispare aroma cu care te-ai familiarizat pentru atât de scurt timp, dar nu cu totul. Este sec, are un post gust mediu, dar nu aspru.

Pentru mulți dintre noi, e ca o șampanie fără bule.

Se pretează ca acest vin să fie băut tânăr din motive tehnice, iar strugurele este cules încă de verde.

E un fel de vin alb cu caracterul unui vin roşu sec dar bogat, cu un temperament propriu.

De asemenea, Carâmpoşia este aromată şi are un gust oarecum oriental condimentat, pe care aparent sunt singurul care l-a găsit. Nu înţeleg de ce, dar este o latură de care mă bucur. Atunci când ai a face cu vinuri, ai face bine să-ţi deschizi orizonturile şi să accepţi dimensiuni pe care nu le-ai mai întâmpinat, machia... dimensiuni olteneşti tradiţionale dinainte de Merlot, Cabernet, Chardonnay, Fetească Neagră sau Riesling.

Asta este o dovadă convingătoare că înainte să mergi spre viitor, trebuie să-ţi cunoşti trecutul, iar trecutul este o sursă de viitor mai convingătoare decât orice entuzasim arzător sau răcoritor legat de noi descoperiri care să-ţi împrospăteze orizonturile.

Crâmpoşia rimează cu bogăţia folclorică și înțelepciunea străbună, din păcate ignorată în favoarea căutării unor răspunsuri din exterior, şi un strugure cu un caracter impunător la care trebuie să ajungi cu ceva muncă, după cum este scris mai devreme.

Brie Ile de France, contrastează prin grăsimea ei, ascunsă sub un strat ușor de mucegai, cu aciditatea vinului.

Dacă grăsimea brânzei se răspândește pe papilele gustative, cu o textură moale, aproape topită, acidul vinului îi dă un nou suflu și îi răspândește aroma în toată cavitatea bucală.

Contrastul este în sensul bun al cuvântului.

Moliciunea care se răspândeşte în toată cavitatea bucală a brânzei este "atacată" de aciditatea crescută a vinului alb care în loc să o contracareze, o deslipeşte de pe papilele gustative şi o răspândeşte peste tot.

E o realizare pe care nu o atingea nici brânza de la sine însăşi, dar nici vinul sec care îţi ocupă mijlocul limbii, îţi arată arome, condimente şi o temperatură care depinde de tine. Simbioza între două specii diferite duce la o relaţie trainică iar beneficiarul este consumatorul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Long time, no post.

There was little or no time for blogging since the previous post, so no article was written. I did a lot. I finished college, and I got my Bachelor's degree. I learned how important it is to do things at the right time and not stall them. I just didn't feel like working on my Batchelor work, so I had to finalise it in the last three weeks before I checked it in. I wrongly estimated the quantity and quality of information that I had to obtain in order to write about Kosovo's Independence, and the conflicts between Serbs and Albanians, as it being too small. When I effectively started writing on the work, I found out just how much information I had, and that there was no way I'd fit all of that in about 100 pages and in such a short time. In the few days before I finished it, I actually deleted some stuff, because it would have been too big. I had to work on it the very day before I checked it in, then through the night and into the morning, when I felt half asleep and ha...

Cum se cu vin(e) vinul și brânza

În seara de Joi, 29 Martie 2018, am fost la prima degustare de vin şi brânzeturi în Craiova, în Crama Restaurantului Marmara . Sub coordonarea Asociației Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, evenimentul a reunit vinuri de la Crama Rotenberg cu tot cu un somelier şi o purtătoare de cuvânt, şi brânzeturi din partea Delaco. Reprezentanţii Cramei Rotenberg şi au început să ne povestească despre fiecare vin pe care l-am servit în seara respectivă. Crama Rotenberg se află în zona viticolă Dealu Mare, şi se mândreşte cu facerea vinului ca pe vremuri: struguri selecţionaţi manual, şi puşi să-şi lase licoarea cu ajutorul gravitaţiei. Cele 6 vinuri erau inspirate din strugurele Merlot. Până în acel punct, experienţa mea cu Merlot-ul a fost una confuză. Majoritatea Merlot-urilor din comerţ au fost atât de confuze încât dacă beam un Cabernet şi un Merlot, cu greu găseam diferenţe. Cele două vinuri sunt atât de diferite, şi dacă le bei în două zile diferite, vor avea un gust a...

Un alt protest, un alt eșec

Au trecut două săptămâni de la ultimul mare protest la care am fost. Nu-mi place să am motive pentru a protesta, dar protestul este unealta democratică imediat la îndemână pentru ca cetăţeanul să se opună unei guvernări. Port drapelul în buzunarul de la geaca mea impermeabilă pentru a putea protesta oriunde când se ivește ocazia și când am cu cine. Cand mă înfășor in drapelul albastru, galben și roșu, simt o mândrie și o putere care mă face intangibil din punct de vedere moral, deși fizic mi se poate face orice. Am fost la mai multe proteste decât am numărat, mai ales în anul 2017, iar în 2018 sezonul protestelor a început în forță.  La fel ca și în luna februarie a anului 2017, când protestele împotriva OUG 13 pe 2017, au scos sute de mii de oameni în toată țara, și au dus la abrogarea OUG 13, nu s-a câștigat demisia Guvernului și abandonarea unui plan de guvernare catastrofal care ne va distruge economia. Cum a căzut acel Guvern? L-a doborât nu opoziția populaț...