Treceți la conținutul principal

Crâmpoșia e armonie

Joi, 21 Iunie

A doua degustare la care particip cu Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DicţionarClinar.ro.

Are loc într-o încăpere de la subsolul Hotelului Butique 5 Continents din Craiova.

Odată casă boierească, făcută cu bun gust, acum a fost recondiţionată şi transformată într-un hotel care arată mai degrabă ca un muzeu bine îngrijit. Gusturile mele sunt foarte spartane (nu şi utilitare, doar spartane) în materie de artă, arhitectură şi modă, însă luxul acestei clădiri e de o complexitate care atraage aprecierea și acelora care preferă curente diferite.

Vitraliile, muralele şi pereţii sculptaţi pe lângă lemnul sculptat în relief de asupra uşilor, culorile folosite şi modul în care se joacă lumina cu toate acestea îmi amintesc despre cum arată arta, în contrast cu desenele de pe blocuri care ar fi trebuit să ducă Pelendava în rândul oraşelor care să candideze la titlul de capitală culturală europeană.

Crama Avincis este situată într-un cadru pitoresc din zona Drăgăşani, în partea de Nord a Olteniei.

Este una dintre cramele româneşti care fac un vin tradiţional despre care nu am aflat înainte să-l beau, şi care pentru mine a fost steaua degustării: Crâmpoşia.

Crâmpoşia este un strugure tradiţional românesc şi a beneficiat de o atenţie specială din partea viticultorilor şi oamenilor de ştiinţă. Astfel s-a ajuns la Crâmpoşia selecţionată.

Aceasta ajunge în paharele noastre prin altoirea cu Iordanul. Primul soi produce o viţă de vie cu caracteristici feminine, deci polenizarea trebuie să se facă cu un strugure care are şi polen masculin. Iar aici intră Iordanul.

Gustul este ceva aparte. E diferit de majoritatea vinurilor seci şi albe datorită unui gust corpolent şi aromat imediat ce este înghiţit.

Vinul este pafumat dar subtil, și cele 13 grade de alcool imbină aciditatea care se pretează mai mult la spumante cu notele florale, de mere verzi și pere.

Apoi, caracterul sec al vinului intervine şi dispare aroma cu care te-ai familiarizat pentru atât de scurt timp, dar nu cu totul. Este sec, are un post gust mediu, dar nu aspru.

Pentru mulți dintre noi, e ca o șampanie fără bule.

Se pretează ca acest vin să fie băut tânăr din motive tehnice, iar strugurele este cules încă de verde.

E un fel de vin alb cu caracterul unui vin roşu sec dar bogat, cu un temperament propriu.

De asemenea, Carâmpoşia este aromată şi are un gust oarecum oriental condimentat, pe care aparent sunt singurul care l-a găsit. Nu înţeleg de ce, dar este o latură de care mă bucur. Atunci când ai a face cu vinuri, ai face bine să-ţi deschizi orizonturile şi să accepţi dimensiuni pe care nu le-ai mai întâmpinat, machia... dimensiuni olteneşti tradiţionale dinainte de Merlot, Cabernet, Chardonnay, Fetească Neagră sau Riesling.

Asta este o dovadă convingătoare că înainte să mergi spre viitor, trebuie să-ţi cunoşti trecutul, iar trecutul este o sursă de viitor mai convingătoare decât orice entuzasim arzător sau răcoritor legat de noi descoperiri care să-ţi împrospăteze orizonturile.

Crâmpoşia rimează cu bogăţia folclorică și înțelepciunea străbună, din păcate ignorată în favoarea căutării unor răspunsuri din exterior, şi un strugure cu un caracter impunător la care trebuie să ajungi cu ceva muncă, după cum este scris mai devreme.

Brie Ile de France, contrastează prin grăsimea ei, ascunsă sub un strat ușor de mucegai, cu aciditatea vinului.

Dacă grăsimea brânzei se răspândește pe papilele gustative, cu o textură moale, aproape topită, acidul vinului îi dă un nou suflu și îi răspândește aroma în toată cavitatea bucală.

Contrastul este în sensul bun al cuvântului.

Moliciunea care se răspândeşte în toată cavitatea bucală a brânzei este "atacată" de aciditatea crescută a vinului alb care în loc să o contracareze, o deslipeşte de pe papilele gustative şi o răspândeşte peste tot.

E o realizare pe care nu o atingea nici brânza de la sine însăşi, dar nici vinul sec care îţi ocupă mijlocul limbii, îţi arată arome, condimente şi o temperatură care depinde de tine. Simbioza între două specii diferite duce la o relaţie trainică iar beneficiarul este consumatorul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Masacrul din Christchurch - un produs pe termen lung al stângii politice

Am un mare respect pentru cultura şi civilizaţia islamică. Am cunoscut musulmani civilizaţi, curaţi şi fiabili, mai mult decât fericiţi să-ţi explice calm şi civilizat ce e prin cultura şi civilizaţia lor dacă aveai orice întrebare sau curiozitate. Îmi amintesc când în primul an de masterat, am susţinut referate pe tema drepturilor omului. Am avut un coleg musulman, pe nume Hadi. Hadi venea dintr-o familie de diplomaţi din Afganistan. Ştia dari (dialectul persan care se vorbeşte în Afganistan), arabă, rusă, germană, engleză şi română. E de la sine înţeles că dacă acel curs avea legătură cu drepturile omului, Hadi trebuia să se ocupe de un referat despre drepturile femeii în lumea islamică. S-a oferit şi a fost mai mult decât fericit. Îmi amintesc cum profesoara şi unele din fostele mele colege încercau să găsească religiei islamice nod în papură şi să îl provoace pe Hadi, care amuzat şi cu un calm mai mare decât am avut eu vreodată când lui, le explica frumos şi politic...

Long time, no post.

There was little or no time for blogging since the previous post, so no article was written. I did a lot. I finished college, and I got my Bachelor's degree. I learned how important it is to do things at the right time and not stall them. I just didn't feel like working on my Batchelor work, so I had to finalise it in the last three weeks before I checked it in. I wrongly estimated the quantity and quality of information that I had to obtain in order to write about Kosovo's Independence, and the conflicts between Serbs and Albanians, as it being too small. When I effectively started writing on the work, I found out just how much information I had, and that there was no way I'd fit all of that in about 100 pages and in such a short time. In the few days before I finished it, I actually deleted some stuff, because it would have been too big. I had to work on it the very day before I checked it in, then through the night and into the morning, when I felt half asleep and ha...

Îmi vreau ţiganii înapoi...

Vineri, am făcut din nou o escapadă în afara oraşului cu mândra... De data asta, am hotarât să mergem undeva mai aproape de casă. Călimăneşti să fie! Ajunşi la pensiune, totul curat pe exterior şi pe hol, toate bune şi frumoase: - Uite camera... - Foarte frumos, mulţumim! Avem şi noi nişte mâncare, şi vrem s-o băgăm în frigider. Frigider aveţi? - Da, sigur, în bucătărie. - Hai în bucătărie. Pas cu pas, vorba lui Iohannis, cu Pas cu pas, vorba lui Iohannis din nou, căci a scos două cărţi, cu numele "Pas cu pas", şi iată-ne în bucătărie. - Nu ştiu dacă mai e loc în frigider... şi-mi deschide frigiderul. Frigiderul era plin. Apoi, cobor eu capul, când domnişoara deschide frigiderul şi ne uităm unde să băgăm merindele noastre, iar ea-mi spune cu o jumătate de voce: - Vedeţi că vecinii din seara aceasta sunt o familie deee ... de ţigani... - Nu-i nicio problemă... - Dar sunt foarte de treabă... Stau doar în seara aceasta şi vor să facă un grătar... - E ok. ...