Treceți la conținutul principal

Cum se cu vin(e) vinul și brânza



În seara de Joi, 29 Martie 2018, am fost la prima degustare de vin şi brânzeturi în Craiova, în Crama Restaurantului Marmara.

Sub coordonarea Asociației Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, evenimentul a reunit vinuri de la Crama Rotenberg cu tot cu un somelier şi o purtătoare de cuvânt, şi brânzeturi din partea Delaco. Reprezentanţii Cramei Rotenberg şi au început să ne povestească despre fiecare vin pe care l-am servit în seara respectivă.

Crama Rotenberg se află în zona viticolă Dealu Mare, şi se mândreşte cu facerea vinului ca pe vremuri: struguri selecţionaţi manual, şi puşi să-şi lase licoarea cu ajutorul gravitaţiei. Cele 6 vinuri erau inspirate din strugurele Merlot.

Până în acel punct, experienţa mea cu Merlot-ul a fost una confuză. Majoritatea Merlot-urilor din comerţ au fost atât de confuze încât dacă beam un Cabernet şi un Merlot, cu greu găseam diferenţe. Cele două vinuri sunt atât de diferite, şi dacă le bei în două zile diferite, vor avea un gust asemănător pentru degustătorul de ocazie. Shiraz-ul şi Feteasca Neagră mai aduceau ceva culoare şi ceva corpolenţă. 

Îmi imaginez că la un vin bun, cei care lucrează cu strugurele, ştiu că dacă mâinile lor se poartă cum trebuie cu el, atunci fiecare bob își va ceda identitatea proprie în favoarea unei identități colectivă lichidă, care ajunge acolo unde bobul nu va merge niciodată, numită vin. Ei pleacă de la lucru şi se pot duce acasă obosiţi şi mulţumiţi.

Există munci şi munci, şi există vinuri şi vinuri. Un vin este ca o carte pe care înveți să o citești, citind-o. Dacă ai parte de o carte îngăduitoare iar tu eşti îngăduitor cu tine însuţi sau cu tine însăţi, vei învăţa să citeşti aşa cum se cuvine.

Acum am înţeles ce înseamnă Merlot-ul!

Uneori, îți întâlnești destinul pe poteca pe care ai pornit pentru a-l evita, iar acest vin roşu foarte confuz înţeles, m-a făcut să înţeleg şi să ies din confuzie, începând cu varianta sa... albă!

Eu, de unde era să ştiu despre Blanc de Merlot?

Crama Rotenberg, Blanc de Merlot, Menestrel, 2017. Nefiltrat.

E greu să mă convingă un vin alb. Multe sunt slabe, şi au doar o aromă dulce şi stereotipică. Altele sunt prea dulci şi greţoase şi au doar o aromă dulce şi stereotipică. 

Blanc de Merlot nu este foarte sec. Este corpolent dar echilibrat şi are o aromă care pleacă de la asprime şi o armonizează cu corpolenţa. Deşi trebuie răcit, poate fi înţeles la mai multe temperaturi. Are un parfum echilibrat, iar pe limbă, pare foarte bine integrat din primul moment până în ultimul. 

Cum faci un vin alb sec să pară corpolent şi echilibrat până la aroma care rămâne în urmă fără să te facă să-ţi fie greaţă? Aparent trebuie să aibă 14% alcool...

Mai bine alcool decât zahăr. Atunci când mănânci zahăr, îl metabolizezi astfel încât să eliberezi în corp aceiaşi compuşi cu ai alcoolului. Treaba asta poate provoca greaţă.

Vinul acesta a venit cu o soluţie la problemă: mai mult alcool! La ce trebuie zahăr, când alcoolul integrează şi asprime şi corpolenţă şi aromă?

Oamenii care au făcut vinul acesta, trebuie să fi plecat foarte fericiţi acasă!

Acum, e timpul să vorbim despre brânză. 

Brânza este Havarti Delaco D Exceptie e şi ea echilibrată, un pic seacă la gust, însă destul de seacă încât odată ce beai vinul, papilele aşezau secul brânzei cu cel al vinului, unul lângă celălalt.

După începutul în forţă cu un vin alb care să mă mire în sensul bun al cuvântului, iaca vine şi un vin rose.

Rose Rapsod 2017, cu Bri au Bleu Ile de France.

Din varii motive, greu de înţeles, reprezentanţii erau rezervaţi în privinţa acestui vin, sau mai clar, asupra reacţiilor degustătorilor. Vasăzică, este un vin pentru domnișoare, iar bărbații trebuie convinși altcumva. Dacă bărbații ar purta însă parfumul acestui vin, o să-l aprecieze și ei, pentru că îi vor aprecia domnișoarele.

Vinul este dulce, dar parţial sec, deci nu greţos.

Răcit, trebuie abordat cu îngăduinţă, până a-l convinge să-şi trădeze aroma de căpşună şi gutuie. În calitate de gentleman, miroşi paharul în profunzime după aerare şi îţi dai seama că poţi purta acest vin ca şi parfum. Atunci chiar că şi e pentru domnişoare.

Brie au Bleu Ile de France, a echilibrat acest vin. Dulcele vinului şi aroma, au fost temperate de mucegaiul brânzei şi aroma sa de ridiche, care deschide eficient și căile nazale și înlătură excesul de de dulce de pe papile. Așa că, fie de-l găsești grețos sau îl răcești mai puțin decât trebuie, brânza sare în ajutor.

Merlot Menestrel 2015, Vin afumat cu Emmentaler Delaco, măr și merișoare.

A fost prima dată când am avut a face cu un vin afumat. Am avut o curiozitate similară și când am aflat despre berea afumată cu aromă de cârnați.

Acest vin ține și de grătar și de vin. Bându-l, am simțit o parte din universul țăranului care vine de la câmp în timp ce Soarele e deja apus dar încă nu e noapte, și își termină ziua cu un simplu grătar, și cu un vin roșu cu gust sațiabil.

O zi productivă a culminat cu această concluzie care punctează frumusețea vieții grele, trudei și autenticității omului care a înțeles că ceea ce contează e armonia care se obține cu trudă, și cu harul divin.

Sentimentul rustic este și mai accentuat, odată ce vinul împarte aceleași papile gustative cu brânza Ementaller și stafidele. Țăranul român nu are mare legătură cu Ementaller și stafide, ori cu un Merlot...

Astea fiind spuse, un Merlot afumat, are legătură cu țăranul român, iar Ementaller-ul, stafidele și mărul, asociate cu maturitatea burgheză a gustului fin, în combinație cu acest vin, arată maturitatea mai veche și împământenită a țăranului care furniza burghezului vinul, brânza și merele de calitate, și odată cu ele, gustul fin.

Merlot Notorius 2014 și Cașcaval Sofia cu covrigei.

Acest Merlot sec este totuși aromat, iar aroma rămâne în cavitatea bucală după ce vinul este înghițit. Se poartă la fel ca un Shiraz, dar aroma este alta și se manifestă oarecum diferit. Vinul fermentat din strugure împreună cu sâmburii, are un gust aspru, dar pentru papile, acest aspru este unul echilibrat.

Odată ce mănânci cașcavalul și bei imediat vin, aroma de cașcaval dispare pentru scurt timp, pentru a fi chemată înapoi de către acest vin, pentru câteva secunde înainte ca gustul și aroma vinului să-și intre-n drepturi și să ceară atenția.

Degustând acest vin și aerându-l, am simțit mirosul primăverii și am găsit al treilea parfum pe care nu-l găsești în comerț, dar cei de la Crama Rotenberg, îți oferă soluția să-l savurezi într-un pahar, înainte să îl aplici ca tratament intern.

Pot spune că a fost preferatul meu. Suntem atât de negativiști astăzi, și ne place opiul criticii și sentimentul cu care criticăm pentru a ne simți noi mai bine, astfel încât am ajuns să căutăm lucruri pe care să le criticăm. Dar asta ne lasă obosiți, triști și închiși.

Acest vin este cel care la orice oră din zi și din  noapte, te face să te simți ca și cum ieși din casă într-o dimineață însorită în aerul care deși e rece, e infuzat cu mireasma florilor din copaci. Simți putere, dar puterea este de a iubi, a înțelege, a lăuda omul din fața ta și a face bine.

Vinul nefiltrat amintește lui Narcis, care stătea în partea opusă a mesei unde stăteam eu de St Emillion, iar mie de St Emillion Gran Cru, vinul pe care dacă mi-aș fi permis acum mai mulți ani să-l cumpăr din fostul Hypermarket Real, l-aș fi luat.

Merlot Emeritus 2012 cu brânză Grana Padano Delaco D Exceptie

Acest Merlot are și mai multă aromă, însă dacă nu e genul de parfum pe care l-aș purta, și pe care n-am cum să-l port, deoarece are alte intenții cu mine, forțându-mă să am alte intenții cu el.

Are însă un alt as în mânecă. Dincolo de aroma de mure, și de sedimentele vinului nefiltrat, acest vin este rezultatul unei fermentații malolactică, și deci, are un miros și o aromă de brânzet.

Astfel, a fost firesc să întreb dacă între Grana Padano și Emeritus se manifestă vreo neașteptată relație de rudenie. Atât Grana Padano cât și vinul, au dat de înțeles că nu era vorba despre vreo rudenie, dar au fost complimentate de mica mea confuzie în legătură cu asemănarea dintre ele. Toată dezbaterea a avut loc, evident, pe papilele mele gustative și nu a trebuit să rotunjesc un mesaj verbal către Grana Padano și Merlot, iar Grana Padano și Merlot-ul mi-au comunicat răspunsul fără a fi nevoie de cuvinte.

Aici ajungem la eterna desincronizare între femeie și bărbat în cadrul unei relații: femeia vrea ca bărbatul să înțeleagă fără ca ea să dea explicații. Este fericită că bărbatul are o asemenea comunicare intuitivă și intimă cu vinul, însă este fericită doar la modul ironic.

Însă acesta este un subiect pentru un alt articol, deoarece unele femei știu să aprecieze un Merlot bun.

De pildă, un Merlot Primus din 2012, cu brânză Danish Blu Extra Creamy Castello.

Asprimea este mai apropiată de cea din comerț, dar asta în aparențe. Cu note primăvăratice subtile, acest bătrân se află la a doua tinerețe și asprimea este rezultatul experienței de viață. Așa cum bătrânii știu să îmbrace un mesaj în note diplomatice, acest vin poartă un parfum de primăvară într-atât încât să poată ieși pe stradă.

Nu vrea să impresioneze pe nimeni cu asprimea lecțiilor învățate. Nu are orgoliu, însă este demn.

Prima gură are o aciditate mai mare, iar apoi după ce bătrânul își dă seama că suporți și alte opinii, îți spune de-a fir a păr ceea ce crede că trebuie să știi în funcție de situația în care te afli. Evident că o știe, pentru că a trecut prin asta.

Sec este doar modul de abordare, însă rămâi cu o aromă plăcută. Și de ce nu ai rămâne? Ai niște concluzii date pe scurtătură, de la cineva care a trecut prin situația ta și a rezolvat-o. Evident, ți-a dat acele concluzii după ce își dă seama că ai tăria de caracter care îți permite să treci peste prezentarea cu caracteristic sec.

Iată un vin bun!

La vârsta lui, a găsit echilibrul perfect cu brânza albastră daneză, mucecgăită și ea.

E genul de vin pe care-l bei seara după ce vii de la serviciu și trebuie să dormi.

Eu unul, prefer rusticul vinului afumat și apusul de dinainte de noapte în aerul curat, înainte să dorm.

Stând la oraș și având geamul camerei către Sud-Est, va trebui să închei seara cu Primul, adică cu Primus!

Încercați și voi!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

The Dude's Daily Blog Has Been Created!

Great! Am creat primul meu blog, iar sincronizarea nu putea fi mai buna: criza financiara internationala, revolte in Grecia, tot felul de probleme si probleme de tot felul. Pe scurt: o multitudine de teme de discutie. Au existat dubii, privind tipul de blog, am oscilat intre blogspot si wordpress, si mai ales cand am ajuns la conditiile de utilizare si nu am putut omite paragraful in care se interzice continutul care incita la ura, ceea ce... va fi o oarecare problema in cazul meu! Eu sunt genul de tip care-si spune opiniile, insa avand in vedere ca in cazul unora, o opinie( mai ales daca vine sub forma unui sfat cu caracter benevolent) este perceputa ca un injuriu, existenta unui astfel de paragraf, si mai ales, a conditiilor sale ambigue, nu e de mirare. Uneori, mai trec limita bunului simt, spunand lucruri nepotrivite persoanelor nepotrivite, si apoi am mustrari de constiinta, dar de obicei am grija ce spun. Acest blog a fost creat pentru discutii libere pe diverse teme, pentru

Long time, no post.

There was little or no time for blogging since the previous post, so no article was written. I did a lot. I finished college, and I got my Bachelor's degree. I learned how important it is to do things at the right time and not stall them. I just didn't feel like working on my Batchelor work, so I had to finalise it in the last three weeks before I checked it in. I wrongly estimated the quantity and quality of information that I had to obtain in order to write about Kosovo's Independence, and the conflicts between Serbs and Albanians, as it being too small. When I effectively started writing on the work, I found out just how much information I had, and that there was no way I'd fit all of that in about 100 pages and in such a short time. In the few days before I finished it, I actually deleted some stuff, because it would have been too big. I had to work on it the very day before I checked it in, then through the night and into the morning, when I felt half asleep and ha

Referendumul de la început de Octombrie... sau cum Dragnea e mai deştept decât noi

La începutul lui Octombrie, avem un referendum pentru a redefini căsătoria. În constituţie scrie că se realizează între soţi, iar Dragnea cică vrea să păstreze Familia Tradiţională şi să se modifice legea astfel încât să se definească între bărbat şi femeie. Mă deranjează faptul că acest referendum este o grămadă de bani daţi pentru a îndrepta atenţia oamenilor de la o guvernare ineficientă, şi că funcţionează pentru oamenii care consideră adevărat tot ce spune Dragnea. Ceea ce mă deranjează cel mai mult este faptul că oamenii care se opun lui Dragnea s-au lăsat ademeniţi într-o discuţie care dincoace şi dincolo de referendum se desfăşoară de dragul de a se desfăşura şi rezultatele practice sunt aceleaşi.  Adică, comunitatea LGBT din România va trăi şi cu şi fără referendum la fel, adică în relaţii, dacă vrea, dar fără căstătorie. Deci, dacă referendum-ul trece, viaţa merge la fel ca acum, iar dacă referendum-ul nu trece, viaţa merge la fel. Care este efectul dis