miercuri, 10 decembrie 2008

A Fi? Sau A Nu Este...

In timp ce schimbam ieri posturile de televiziune, am dat din greseala pe Prima TV( nu stiu de ce am postul ala salvat, oricum nu il vizionez), iar individa( in sensul de "tipa") care prezenta stirile a inceput sa vorbeasca despre un fel de studiu sau raport al Departamentului de Educatie din cadrul Comisiei Europene, din care reiesea ca Romania ar fi una dintre tarile cu cele mai mari probleme cand e vorba de gradul de semianalfabetism al populatiei, afectand in Bucuresti, peste jumatate din elevii de clasa a 8a.
Daca ne gandim, nici nu e de mirare, si nu e de mirare, din mai multe motive.
Unul dintre ele insumeaza preocuparile din timpul liber, in special muzica ascultata de tineri. Din muzica, afli foarte multe lucruri despre o limba, in special in zilele noastre, cand multi dintre noi, fie nu avem timpul, fie nu avem calmul, sa citim o carte, sau sa citim poezii.
Nu poti avea multe pretentii din partea tineretului roman, avand in vedere ponderea cazurilor de cocalarism, ori trendurile. Iar cand vorbesc de curentul cocalar, nu ii includ pe toti ascultatorii de manele, iar asta, pentru ca am intalnit si exceptii.
Situatia se intalneste si in celelalte trenduri: muzica dance sau alte porcarii, fiind nevoie doar de o melodie de fundal si o tipa care sa cante despre cum o mangaie soarele, si despre cum chestia asta, are o oarecare legatura cu faptul ca ea il iubeste pe un oarecare tip, si este iubita si ea de acel tip, intr-o oarecare masura... oarecum. Oare de ce? Nu stiu si nici nu ma intereseaza. Aham, ceva de genul.
Mai exista artisti care canta o muzica mai complexa, gen Parazitii, insa cel putin in cazul celor de la Parazitii, fie sunt tinta unor critici legate de vulgaritatea limbajului( injuraturile or fi incorecte din punct de vedere gramatical, sau ce?), fie oamenii ii asculta pentru ca aud injuraturi, iar asta ii distreaza, insa nu asculta mesajul. Asta se-ntampla cand pui injuraturi in versuri impecabile din punct de vedere gramatical( in unele cazuri, pline de termeni si expresii din limbajul formal); atragi critici din partea intelectualilor sau a politicienilor, care, fie vorbesc unele chestii, astfel incat te fac sa-ti doresti sa fi fost unul dintre profesorii care le-au corectat lucrarile de bacalaureat( tu si comisia formata din compatrioti aflati in situatia ta), fie vorbesc unele chestii corecte din punctul de vedere gramatical, dar, nu si din celelalte.
Un alt motiv, este sistemul educational din Romania.
Sistemul educational din Romania are o mare vina, datorita faptului ca nu-si indeplineste obligatiile pe care si le asuma. Elevii romani invata( cei care chiar invata) de frica notelor, de frica parintilor, pentru a avea rudele lor cu ce sa se laude, si pentru a fi rasplatiti cu ceva in schimb. Nu invata insa, pentru ei insisi. Si intr-un fel nu e numai vina lor.
Sunt in anul 3 de facultate, si din toata experienta de elev si de student pe care o am pana in momentul postarii acestui blog, nu stiu daca a existat vreodata ceva, care sa ma motiveze sa frecventez cursurile din curiozitatea de a afla ceva nou. Ma duceam din obligatie, nu ca ma interesa, trebuia sa-mi pierd timpul invatand unele materii fara a sti de ce, si tolerand unele persoane de care nu aveam nici un chef( uneori, toate in acelasi timp). Genul asta de educatie se desfasoara dupa o schema foarte simpla: inveti ca sa nu iei o nota mica, dupa aia inveti pentru examen, dupa ce dai examenul, uiti ce ai invatat, cu cea mai mare placere. De ce? Raspunsul e simplu: ai invatat pentru ca asa ti s-a spus, nu pentru ca ti s-a spus de ce. Iar daca ti s-a spus de ce, a fost probabil vreun motiv ridicol si fara nici o semnificatie practica. Dupa aia, ajungi pe bancile facultatii, doar pentru a descoperi ca daca ai avut impresia ca in liceu ai vazut cei mai retardati oameni, trebuie sa-ti schimbi parerea in conformitate cu noua realitate. In anul 1 de facultate, eu, impreuna cu colegii de an( din sectia Stiinte Politice, unde invatam), nu prea frecventam cursurile cu profesoara de engleza. Imi amintesc ca, in cadrul unui curs( singurul curs, in cazul meu ceva mult mai particular), profesoara spunea ca era corect "toys" atat la singular, cat si la plural. Deci, era un caz de analfabetism in doua limbi, si era o profesoara, si preda intr-o universitate, ...Vanghelie, ...te provoc sa-i recunosti adevarata valoare!
Cu toate ca examenele din invatamantul romanesc au un grad inalt de dificultate, inalt este si gradul de promovare al elevilor si studentilor romani. In alte tari, mai ales, in tari occidentale, materia se poate asimila mult mai usor, gradul de dificultate al examenelor este mai mic, dar mai mic este si gradul de promovabilitate al elevilor si studentilor. Cu toate astea, in Romania exista mai multi absolventi prost pregatiti, decat in alte tari, ceea ce trage semnale de alarma asupra calitatii sistemului de invatamant romanesc, in ciuda faptului ca examenele din Romania au notorietate in Europa pentru dificultatea lor( in Romania mai exista si mita). Deci, Romania are un sistem educational care produce oameni inapti intr-o multitudine de domenii( in special cele in care s-au pregatit), se confrunta cu un inalt grad de semianalfabetism in randul tineretului, si cu toate astea, profesorii vor salarii mai mari. Rectific: profesorii vor salarii mai mari cu 50%.
Tineretul roman de dupa 1990 este un tineret care este pregatit sa traiasca intr-o democratie, de catre niste fosti comunisti, si este pregatit sa scoata tara dintr-o situatie nasoala, tocmai de catre "expertii" care au bagat-o acolo, incearca sa satisfaca pretentiile unor adulti care inca au impresia ca se afla in Romania din timpul lui Ceausescu, in loc sa-si satisfaca pretentiile proprii.
Daca mai multi tineri romani ar constientiza faptul ca reprezinta subiectul de batjocura al sistemului, al politicienilor, care se folosesc de ei pentru a castiga voturi si sprijin, si ar trece peste toate inhibitiile cu care au fost indoctrinati( in unele cazuri, cu palma si cu pumnul, in scoala elementara, si in alte medii), si-ar impune punctul de vedere.
In alte tari, tinerii nu sunt intimidati cand e vorba de a-si impune punctul de vedere. Aceasta este a sasea zi de proteste in Grecia, in urma uciderii prin impuscare a unui adolescent grec de 15 ani, de catre un politist grec, in Atena. Tinerii greci, nu s-au temut sa protesteze, chiar daca asta a degenerat in confruntari cu fortele de ordine.
In Romania, se pot intampla chestii mai grave, si este de asteptat ca tinerii sa nu ia atitudine.

Niciun comentariu: