Treceți la conținutul principal

Boc, premierul de la fostul bloc.

In primul rand, CRACIUN FERICIT! SARBATORI FERICITE! si LA MULTI ANI!
Stiu ca am postat chestia asta destul de tarziu si ca mergea mai bine in ziua in care a avut loc dar trebuia sa scriu despre ea. Dupa cum stiti, multi dintre voi, Romania a schimbat doi prim ministri inainte sa intre vreunul dintre ei in functie( that's hardcore). Dupa controversatele alegeri parlamentare, in urma carora PSD-ul a castigat cele mai multe voturi( cu 30 000 mai multe), iar PDL a obtinut cele mai multe mandate( era necesar sa dea o eroare de acest gen la prima aplicare a uninominalului in Romania, insa sunt mai multe tipuri de uninominal), s-a trecut la alegerea premierului. Imi amintesc ca Geoana putea ocupa functia de premier, ceea ce nu ma incanta, dar avand in vedere faptul ca eu consideram ca premieri diferiti nu ar fi insemnat efecte prea diferite, starea mea de spirit nu a avut de suferit. Stiam ca in timp de criza mondiala, ar fi fost nevoie de un expert in economie ori un individ care sa se priceapa cat mai bine, iar in acest rol ar fi fost favorizati Theodor Stolojan( PDL), ori Mugur Isarescu.
Theodor Stolojan a fost acceptat de presedinte, i s-a dat sarcina sa formeze noul executiv, dupa care sa intre in functie dupa 20 Decembrie. Mi-a placut alegerea, si mi s-a parut fireasca. Multi oameni au criticat numirea, si l-au descris pe Stolojan ca pe un lacheu al lui Traian Basescu, insa din punct de vedere al competentei ar fi fost greu de gasit un altul. Erau utilizate critici ce aminteau de retragerea lui Stolojan din cursa pentru presedentie din 2004, si credibilitatea sa ca om politic care sa ocupe o functie inalta intr-o institutie de stat. In weekend, speculatiile lor, pare-se, se adevereau. Stolojan a renuntat la postul in care a fost numit, fara sa dea explicatii.
In schimb, presedintele l-a numit premier pe Emil Boc, seful PDL.
Reactia mea a fost nici prea favorabila, dar nu am fost nici prea afectat.
Oamenii care au avut imprudenta sa-si puna mari sperante in oamenii politici din Romania, au primit o lovitura mai puternica. Parte din electoratul PDL, s-a simtit tradat de decizia PDL de a guverna cu PSD, partidul impotriva caruia au votat. In plus fata de asta, cele doua partide, cu numar mare de voturi si de mandate, au decis sa guverneze impreuna. Astfel, s-a pregatit scena pentru un posibil circ, la care unii ar rade, iar altii s-ar inspaimanta. Partea pozitiva a lucrurilor, este ca mass media din Romania s-ar umple de profit daca ar acorda acestui circ atentia necesara, lucru foarte util pentru economia Romaniei in timp de criza financiara.
Acum, s-a format si guvernul. Au aparut scandale pentru ca PDL nu accepta numirea lui Dan Voiculescu pe o pozitie importanta in noul guvern. Emisiunile de la posturile de televiziune pe care le detine, sunt decente( pentru ca nu e el moderatorul), insa asta nu-i aduce mari competente politice. Nici PSD-ul nu a acceptat cooptarea UDMR la conducere, la initiativa PDL. Guvernul Boc s-a format, iar in ziua de 23 decembrie 2008, a inceput efectiv sa guverneze. Cand a fost format, criticile nu au intarziat sa apara. Guvernul pe care Boc l-a numit "longeviv", este compus dintr-un numar mare de oameni care, fie au fost implicati in scandale, fie nu au aptitudini pentru functiile lor. Poarta numele de "Parteneriatul Pentru Romania", pentru ca este format din doua partide opuse din punct de vedere ideologic, cel putin asa se spune, care reprezinta romani din diferite categorii. Chestia cu ideologia, naste confuzie-n Romania. Politicienii romani inca le mai arunca praf in ochi cetatenilor, spundandu-le ca chestia cu ideologia chiar merge, ca dreapta e buna si ca stanga e buna. In realitate, ele trebuie sa reprezinte lucruri asemanatoare. Neoliberalismul, sustine ca statul se poate implica in viata economica, pentru a o stabiliza cand era necesar, nu pentru a o controla. Astfel se puteau evita situatii de genul Marii Crize, care a aparut, printre altele, pentru ca piata a scapat de sub control, iar guvernele nu au anticipat directia in care se indrepta, si nu au intervenit la timp. Social democratia milita pentru masuri asemanatoare, avand in vedere componenta socialista care presupunea controlul mijloacelor de productie de catre stat, in conformitate cu capitalismul. Neoliberalismul protejeaza drepturile intreprinzatorilor, pentru dezovoltarea economiei, lucru pe care a trebuit sa-l faca si social democratia pentru a rezista in competitie. Social democratia proteja interesele muncitorilor, lucru pe care a trebuit sa-l faca si neoliberalismul pentru a rezista in competitie cu social democratia si cu comunismul. Astfel, ambele trebuie sa faca aceleasi chestii, iar clasificarea dreapta-stanga este ambigua in anumite situatii, si unii specialisti se contrazic pe acest subiect. Se poate spune ca dreapta se axeaza pe caracteristicile culturale specifice. Obiectivele sociale si economice sunt insa, aceleasi. Nu stiu daca chestia cu pungile de zahar sau de faina, sau bere si mici in aer liber oferite de catre un partid in campania electorala,tine de vreo ideologie, sau doar mita electorala, dar in fine.
PNL a criticat noua componenta, Puiu Hassoti amintind de replici dure ale PDL si PSD, unul impotriva celuilalt, raportandu-le la noul context, si faptul ca PNL a dat replici dure, insa fara un grad asemanator de gravitate. La asta pot spune ceva de genul: "Good point!". Tot un membru PNL, daca nu acelasi, a vorbit de cumpararea unui teren in Egipt, unde sa fie trimisi anumiti infractori din Romania.
Au aparut tot felul de speculatii, cum ca Stolojan a demisionat si ca ar fi fost mana lui Basescu, si ca Boc, este unealta lui, este un om servil si usor de controlat. A aparut si varianta, ca Stolojan nu a vrut sa lucreze cu noul guvern, avand in vedere componenta sa, asta dupa ce ea a fost publicata. Stolojan, in urma cu cateva zile a sustinut ca decizia de a demisiona s-a datorat structurii, in fruntea careia se aflau presedintii de partide, si ca ar fi fost nevoie de un premier mai tanar. Indiferent daca a fost jocul lui Basescu, cum au zis unii analisti si cetateni, sau e o decizie de lasitate a lui Stolojan, nu prea conteaza. E ca in proverbul: "Pleaca-ai nostri, vin ai nostri."
Este in joc insa, increderea populatiei in clasa politica, dupa ce oamenii au fost sfatuiti sa se duca la vot, si sa-si spuna cuvantul in conducerea politica a tarii lor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

The Dude's Daily Blog Has Been Created!

Great! Am creat primul meu blog, iar sincronizarea nu putea fi mai buna: criza financiara internationala, revolte in Grecia, tot felul de probleme si probleme de tot felul. Pe scurt: o multitudine de teme de discutie. Au existat dubii, privind tipul de blog, am oscilat intre blogspot si wordpress, si mai ales cand am ajuns la conditiile de utilizare si nu am putut omite paragraful in care se interzice continutul care incita la ura, ceea ce... va fi o oarecare problema in cazul meu! Eu sunt genul de tip care-si spune opiniile, insa avand in vedere ca in cazul unora, o opinie( mai ales daca vine sub forma unui sfat cu caracter benevolent) este perceputa ca un injuriu, existenta unui astfel de paragraf, si mai ales, a conditiilor sale ambigue, nu e de mirare. Uneori, mai trec limita bunului simt, spunand lucruri nepotrivite persoanelor nepotrivite, si apoi am mustrari de constiinta, dar de obicei am grija ce spun. Acest blog a fost creat pentru discutii libere pe diverse teme, pentru

Long time, no post.

There was little or no time for blogging since the previous post, so no article was written. I did a lot. I finished college, and I got my Bachelor's degree. I learned how important it is to do things at the right time and not stall them. I just didn't feel like working on my Batchelor work, so I had to finalise it in the last three weeks before I checked it in. I wrongly estimated the quantity and quality of information that I had to obtain in order to write about Kosovo's Independence, and the conflicts between Serbs and Albanians, as it being too small. When I effectively started writing on the work, I found out just how much information I had, and that there was no way I'd fit all of that in about 100 pages and in such a short time. In the few days before I finished it, I actually deleted some stuff, because it would have been too big. I had to work on it the very day before I checked it in, then through the night and into the morning, when I felt half asleep and ha

Referendumul de la început de Octombrie... sau cum Dragnea e mai deştept decât noi

La începutul lui Octombrie, avem un referendum pentru a redefini căsătoria. În constituţie scrie că se realizează între soţi, iar Dragnea cică vrea să păstreze Familia Tradiţională şi să se modifice legea astfel încât să se definească între bărbat şi femeie. Mă deranjează faptul că acest referendum este o grămadă de bani daţi pentru a îndrepta atenţia oamenilor de la o guvernare ineficientă, şi că funcţionează pentru oamenii care consideră adevărat tot ce spune Dragnea. Ceea ce mă deranjează cel mai mult este faptul că oamenii care se opun lui Dragnea s-au lăsat ademeniţi într-o discuţie care dincoace şi dincolo de referendum se desfăşoară de dragul de a se desfăşura şi rezultatele practice sunt aceleaşi.  Adică, comunitatea LGBT din România va trăi şi cu şi fără referendum la fel, adică în relaţii, dacă vrea, dar fără căstătorie. Deci, dacă referendum-ul trece, viaţa merge la fel ca acum, iar dacă referendum-ul nu trece, viaţa merge la fel. Care este efectul dis