Treceți la conținutul principal

Boc, premierul de la fostul bloc.

In primul rand, CRACIUN FERICIT! SARBATORI FERICITE! si LA MULTI ANI!
Stiu ca am postat chestia asta destul de tarziu si ca mergea mai bine in ziua in care a avut loc dar trebuia sa scriu despre ea. Dupa cum stiti, multi dintre voi, Romania a schimbat doi prim ministri inainte sa intre vreunul dintre ei in functie( that's hardcore). Dupa controversatele alegeri parlamentare, in urma carora PSD-ul a castigat cele mai multe voturi( cu 30 000 mai multe), iar PDL a obtinut cele mai multe mandate( era necesar sa dea o eroare de acest gen la prima aplicare a uninominalului in Romania, insa sunt mai multe tipuri de uninominal), s-a trecut la alegerea premierului. Imi amintesc ca Geoana putea ocupa functia de premier, ceea ce nu ma incanta, dar avand in vedere faptul ca eu consideram ca premieri diferiti nu ar fi insemnat efecte prea diferite, starea mea de spirit nu a avut de suferit. Stiam ca in timp de criza mondiala, ar fi fost nevoie de un expert in economie ori un individ care sa se priceapa cat mai bine, iar in acest rol ar fi fost favorizati Theodor Stolojan( PDL), ori Mugur Isarescu.
Theodor Stolojan a fost acceptat de presedinte, i s-a dat sarcina sa formeze noul executiv, dupa care sa intre in functie dupa 20 Decembrie. Mi-a placut alegerea, si mi s-a parut fireasca. Multi oameni au criticat numirea, si l-au descris pe Stolojan ca pe un lacheu al lui Traian Basescu, insa din punct de vedere al competentei ar fi fost greu de gasit un altul. Erau utilizate critici ce aminteau de retragerea lui Stolojan din cursa pentru presedentie din 2004, si credibilitatea sa ca om politic care sa ocupe o functie inalta intr-o institutie de stat. In weekend, speculatiile lor, pare-se, se adevereau. Stolojan a renuntat la postul in care a fost numit, fara sa dea explicatii.
In schimb, presedintele l-a numit premier pe Emil Boc, seful PDL.
Reactia mea a fost nici prea favorabila, dar nu am fost nici prea afectat.
Oamenii care au avut imprudenta sa-si puna mari sperante in oamenii politici din Romania, au primit o lovitura mai puternica. Parte din electoratul PDL, s-a simtit tradat de decizia PDL de a guverna cu PSD, partidul impotriva caruia au votat. In plus fata de asta, cele doua partide, cu numar mare de voturi si de mandate, au decis sa guverneze impreuna. Astfel, s-a pregatit scena pentru un posibil circ, la care unii ar rade, iar altii s-ar inspaimanta. Partea pozitiva a lucrurilor, este ca mass media din Romania s-ar umple de profit daca ar acorda acestui circ atentia necesara, lucru foarte util pentru economia Romaniei in timp de criza financiara.
Acum, s-a format si guvernul. Au aparut scandale pentru ca PDL nu accepta numirea lui Dan Voiculescu pe o pozitie importanta in noul guvern. Emisiunile de la posturile de televiziune pe care le detine, sunt decente( pentru ca nu e el moderatorul), insa asta nu-i aduce mari competente politice. Nici PSD-ul nu a acceptat cooptarea UDMR la conducere, la initiativa PDL. Guvernul Boc s-a format, iar in ziua de 23 decembrie 2008, a inceput efectiv sa guverneze. Cand a fost format, criticile nu au intarziat sa apara. Guvernul pe care Boc l-a numit "longeviv", este compus dintr-un numar mare de oameni care, fie au fost implicati in scandale, fie nu au aptitudini pentru functiile lor. Poarta numele de "Parteneriatul Pentru Romania", pentru ca este format din doua partide opuse din punct de vedere ideologic, cel putin asa se spune, care reprezinta romani din diferite categorii. Chestia cu ideologia, naste confuzie-n Romania. Politicienii romani inca le mai arunca praf in ochi cetatenilor, spundandu-le ca chestia cu ideologia chiar merge, ca dreapta e buna si ca stanga e buna. In realitate, ele trebuie sa reprezinte lucruri asemanatoare. Neoliberalismul, sustine ca statul se poate implica in viata economica, pentru a o stabiliza cand era necesar, nu pentru a o controla. Astfel se puteau evita situatii de genul Marii Crize, care a aparut, printre altele, pentru ca piata a scapat de sub control, iar guvernele nu au anticipat directia in care se indrepta, si nu au intervenit la timp. Social democratia milita pentru masuri asemanatoare, avand in vedere componenta socialista care presupunea controlul mijloacelor de productie de catre stat, in conformitate cu capitalismul. Neoliberalismul protejeaza drepturile intreprinzatorilor, pentru dezovoltarea economiei, lucru pe care a trebuit sa-l faca si social democratia pentru a rezista in competitie. Social democratia proteja interesele muncitorilor, lucru pe care a trebuit sa-l faca si neoliberalismul pentru a rezista in competitie cu social democratia si cu comunismul. Astfel, ambele trebuie sa faca aceleasi chestii, iar clasificarea dreapta-stanga este ambigua in anumite situatii, si unii specialisti se contrazic pe acest subiect. Se poate spune ca dreapta se axeaza pe caracteristicile culturale specifice. Obiectivele sociale si economice sunt insa, aceleasi. Nu stiu daca chestia cu pungile de zahar sau de faina, sau bere si mici in aer liber oferite de catre un partid in campania electorala,tine de vreo ideologie, sau doar mita electorala, dar in fine.
PNL a criticat noua componenta, Puiu Hassoti amintind de replici dure ale PDL si PSD, unul impotriva celuilalt, raportandu-le la noul context, si faptul ca PNL a dat replici dure, insa fara un grad asemanator de gravitate. La asta pot spune ceva de genul: "Good point!". Tot un membru PNL, daca nu acelasi, a vorbit de cumpararea unui teren in Egipt, unde sa fie trimisi anumiti infractori din Romania.
Au aparut tot felul de speculatii, cum ca Stolojan a demisionat si ca ar fi fost mana lui Basescu, si ca Boc, este unealta lui, este un om servil si usor de controlat. A aparut si varianta, ca Stolojan nu a vrut sa lucreze cu noul guvern, avand in vedere componenta sa, asta dupa ce ea a fost publicata. Stolojan, in urma cu cateva zile a sustinut ca decizia de a demisiona s-a datorat structurii, in fruntea careia se aflau presedintii de partide, si ca ar fi fost nevoie de un premier mai tanar. Indiferent daca a fost jocul lui Basescu, cum au zis unii analisti si cetateni, sau e o decizie de lasitate a lui Stolojan, nu prea conteaza. E ca in proverbul: "Pleaca-ai nostri, vin ai nostri."
Este in joc insa, increderea populatiei in clasa politica, dupa ce oamenii au fost sfatuiti sa se duca la vot, si sa-si spuna cuvantul in conducerea politica a tarii lor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"V-am adus adevărul, şi în gura voastră sună ca o minciună. V-am adus libertatea, şi în mâinile voastre pare un bici."
Arthur Koestler În urmă cu 28 de ani, România a devenit o ţară liberă, după o Revoluţie. Suntem atât de liberi încât nici acum nu recunoaştem oficial că Revoluţia a fost o lovitură de stat. În urmă cu 28 de ani, România a devenit o ţară democratică, şi s-a scăpat de ultimul mare dictator al Europei, Nicolae Ceauşescu. Suntem atât de democratici încât din 1989 până azi am fost conduşi de către oamenii din anturajul fostului dictator. Tovarăşul Iliescu a fost primul şi cel mai de semă dintre ei. Ce am înţeles noi din toată perioada asta? Am înţeles la nivel teoretic că ţara nu progresează datorită obiceiurilor dobândite din perioada fostului regim. Unul dintre aceste obiceiuri este corupţia, care se materializează în mici atenţii şi în mită. De asemenea, mai este practica numirii în funcţii şi în poziţii a unor prieteni sau rude al căror singur avantaj este c…

Ilie Gheorghe 1940 - 2018

Cât timp am lucrat la Teatrul Național din Craiova, am avut două spectacole preferate, dintre cele pe care am avut placerea să le vizionez.Primul a fost "O Furtună", în regia lui Silviu Purcărete. Prospero avea în acest spectacol o carismă anume, care-l purta între numeroase stări sufletești, și care acompaniind o puternică prezență scenică cu autoritate a cuvântului, făcea să graviteze în jurul ei atât spectacolul cât și atenția publicului.Al doilea a fost "Iona" după Marin Sorescu. Actorul care îl jucase pe Prospero cu un an înainte, trecea prin alte stări, dar de data asta acaparase tot textul spectacolului. Evident, acaparase și atenția publicului, care urmărea ochii expresivi, forța scenică reținută și un ton paraverbal care transmitea publicului stările sufletești, invitându-l empatic la discursul personajului. Același actor care a vorbit în ritm susținut ca și Prospero, trecând prin toate stările sale sufletești, și care a cărat în spate piesa de decor în fo…

Un alt protest, un alt eșec

Au trecut două săptămâni de la ultimul mare protest la care am fost.

Nu-mi place să am motive pentru a protesta, dar protestul este unealta democratică imediat la îndemână pentru ca cetăţeanul să se opună unei guvernări. Port drapelul în buzunarul de la geaca mea impermeabilă pentru a putea protesta oriunde când se ivește ocazia și când am cu cine. Cand mă înfășor in drapelul albastru, galben și roșu, simt o mândrie și o putere care mă face intangibil din punct de vedere moral, deși fizic mi se poate face orice. Am fost la mai multe proteste decât am numărat, mai ales în anul 2017, iar în 2018 sezonul protestelor a început în forță.  La fel ca și în luna februarie a anului 2017, când protestele împotriva OUG 13 pe 2017, au scos sute de mii de oameni în toată țara, și au dus la abrogarea OUG 13, nu s-a câștigat demisia Guvernului și abandonarea unui plan de guvernare catastrofal care ne va distruge economia. Cum a căzut acel Guvern? L-a doborât nu opoziția populației, un vot de neînc…